doingword.com

Archive for the ‘FOTO – Tips och trix’ Category

My first look

Wednesday, February 16th, 2011

Mina första synpunkter på GF2:an efter att ha skjutit av några bilder och framkallat dem i Lr.

+

1. Skön i handen och känns rejäl med sitt metallhus.
2. Liten (inte mycket större än LX5/LX3) får plats utan problem i min lilla handväska. Känns otroligt smidigt i jämförelse med min Canon 5d mark II.
3. Lite drygt att menyhjulet är borttaget, dock har de löst det ganska smidigt genom att jag dubbelklickar på SET-knappen och kommer direkt till PASM. Fördelen med att det ligger under SET istället för ett fysiskt hjul på huset är att jag slipper “råka” komma emot hjulet och ofrivilligt ändra inställningar, vilket jag råkade göra på både GF1:an och LX3:an. Drygt! Så det här kanske bara är bra.
4. Jag testade iso från 100-6400. Det visade att jag kan gå upp till 1600 med de krav jag har vad gäller brusnivåer. Det tycker jag är klart godkänt! Iso 3200 och 6400 kommer jag inte använda. Iso 6400 ser heltaskigt ut. Inte användbart alls.
5. Filmningen är bättre än GF1:an. Nu följer fokusen med utan att slå i backen varje gång den ska hitta skärpan. I like!
6. RAW-filerna svarar fint på redigeringen i Lightroom.

GF2-2-1Panasonic Lumix GF2 + Panasonic 14/2,5

1. Med optiken 14mm/2.5 (som GF2:an kommer att säljas i kit med) känner jag mig begränsad. Skön vidvinkel men jag vill ju ha optiken 20/1.7 (som GF2:an INTE kommer säljas med). Detta stör mig enormt mycket då GF1:an såldes i kit med 20/1,7. Det betyder att jag måste köpa GF2-huset och optiken separat, inte i kit. Och det mina vänner, blir snordyrt. Inte bra, faktiskt en så stor punkt som gör att jag kanske avstår från ett köp…

Men jag gillar den (men med 20mm)! Jag ska ut och testa kameran här i veckan. Kommer jag bli så förälskad så priset inte längre spelar någon roll?

GF2-5-1Panasonic Lumix GF2 + Panasonic 14/2,5 + filter i Lr

Bilder med GF1:an och den underbara 20mm/1,7 hittar du här:
GF1
Torsdag part II
Lördag
Söndagsmorgon
Söndag i bilder
Måndag

bloglovin

Posted in FOTO - Tips och trix, FOTO - Utrustning | No Comments »

Dagen är kommen

Tuesday, February 15th, 2011

I dag ska jag få testköra en Panasonic GF2. Hoppas den lever upp till mina förväntningar. Jag är faktiskt lite skeptisk nu. Den bygger på exakt samma sensor som föregångaren GF1 men med ny processor som skall vara bättre på brushantering. Men jag undrar om det är någon synbar skillnad. Jag såg att Panasonic tagit bort den fysiska menyratten (direktvalsratt) från kamerahuset och lagt in den i en meny i kameran i stället. Hmm…

Testbilder och omdöme kommer upp i kväll eller i morgon. Håll utkik!

GF2-2
bloglovin

Posted in FOTO - Tips och trix, My everyday life | No Comments »

Night at the Circus

Saturday, February 12th, 2011

cirkus-1

cirkusbw-1

nattfotobw3-1Canon eos 5d mark II + Canon ef 24-70/2,8L
Manuell fokus
Iso 100
Bländare 11
Slutartid 10 sek

Tips! Testa att zooma in eller ut under en lång exponerring. Du kan få sköna effekter. För att få effekten med de långa ljusstrimmorn så zoomade jag ut under exponeringen. Det är roligt att leka med ljuskällor och långa slutartider.bloglovin

Posted in FOTO - Allmänt, FOTO - Tips och trix | No Comments »

Nattfoto

Friday, February 11th, 2011

Vi drog ut en sväng i går och fotade lite miljöer i Västerås. Vi stod inte ut speciellt länge, så det blev inte många bilder. Snöfallet och blåsten gjorde det svinkallt att stå still och fota.

nattvas2-1

nattvas3-1Canon eos 5d mark II + Canon ef 24-70/2,8L
Manuell fokus
Iso 100
Bländare 22
Slutartid 15 sek

Fototips: För att få ljuskällor att bli stjärnformade behövs en liten bländare. Dock gör det att de små blöta snöflingorna (som fastnar på optiken när du fotar ute i snöfall) syns tydligt. De försvinner oftast om du bländar ned till tex bländare 8. Dock får du inte lika tydlig stjärneffekt på lamporna då. Ha med en torr optikduk som du torkar av linsen med. Jag glömde min duk hemma =(

Här nedan ser du skillnaden i bländare 8.

nattvas4-1Canon eos 5d mark II + Canon ef 24-70/2,8L
Manuell fokus
Iso 100
Bländare 8
Slutartid 2 sek

bloglovin

Posted in FOTO - Allmänt, FOTO - Tips och trix | 4 Comments »

Inspiration

Thursday, January 20th, 2011

WOW! Tack HILDA BORDAHL för inspirationen. Jag blir så sjukt taggad på att bege mig ut och fota när jag ser hennes bilder! Kolla in hennes blogg och bli inspirerad!

bloglovin

Posted in FOTO - Tips och trix, My everyday life | No Comments »

Bästa fototipset ever!

Wednesday, January 12th, 2011

Alltså ni måste spana in detta: Field of view (olika brännvidder). Hur coolt som helst. Vilket bra verktyg när man vill se skillnaderna i brännvidden innan man ska köpa ett teleobjektiv (zoomobjektiv) tex.

Kolla tex skillnaden mellan 55mm och 200 mm med en Canon 5d mark II:

fov-image.phpTagen med 55mm på en Canon 5d mark II på avståndet 4800m

200Taget med 200mm på en Canon 5d mark II på avståndet 4800m

Shit vilken skillnad liksom =)

Bilderna publicerade med tillstånd från Kameraväskan.se

bloglovin

Posted in FOTO - Tips och trix | 1 Comment »

Actions och annat godis

Sunday, January 9th, 2011

Jag använder Lightroom 3 (Lr) när jag framkallar mina RAW-filer. Och där har jag skapat olika färdiga filter (kallas presets) som jag kan lägga på bilderna, i slutändan ungefär samma sak (fast helt annat tillvägagångssätt) som actions i (Photoshop) CS. När jag fyllde fick jag CS5 och har nu försökt skapa 70-tals actions, vintage och annat. Skitsvårt eftersom jag är så van med Lightroom. Sist jag jobbade i Photoshop var nog i första CS-version. Så det är några år sen sist.

Det finns färdiga actions att ladda hem, vilket jag gjorde för att få hjälp på traven. Sen har jag gjort mina egna, några är influerad av de actions jag gillade bäst. Sök på google efter Free actions for Photoshop CS så hittar du massvis.

Lr3Så här ser det ut i Lr när jag jobbar.

Jag gillar dock fortfarande mest om att jobba i Lightroom 3. Jobbar direkt i raw-filen hela tiden och känner mig säker i det programmet. Men med CS som är så stort, finns en helt ny värd av möjligheter att upptäcka, och det måste jag ju göra. Nyfiken som jag är =)

Inlägget är fullt av länkar, bara att klicka så hittar du 124 färdiga actions, videoguide till hur du gör egna, kortfilm om vad Raw-filer är m.m. Vassegoo’!

bloglovin

Posted in FOTO - Tips och trix, FOTO - Utrustning | 2 Comments »

Lär dig mer om fotografering

Wednesday, December 29th, 2010

Är du nybörjare inom foto med systemkamera kan detta vara ett passande tips! Videoguider som snabbt och enkelt tar upp det du behöver lära dig om din kamera. Du hittar dem på Kameraväskan – Videoguider.

Skärmavbild 2010-12-29 kl. 19.46.01

Posted in FOTO - Tips och trix | 3 Comments »

Fotoskolan – avsnitt 3

Monday, December 13th, 2010

Gratis fotoskola på kameraväskan.se, här har ni avsnitt nr 3.

Skärmavbild 2010-12-13 kl. 17.50.14

Posted in FOTO - Tips och trix | No Comments »

Gratis fotoskola – del 2

Wednesday, December 1st, 2010

Nu är del 2 ute på kameraväskan.se. Avsnittet handlar om tredjedelsregeln, något jag använder JÄTTEOFTA när jag fotar. Jag ska ta fram några exempel som ni kan få se sen. Del 2 hittar ni här: Tredjedelsregeln – kameraväskan.se

Skärmavbild 2010-12-01 kl. 21.49.20

Posted in FOTO - Tips och trix | 4 Comments »

Följ min blogg

 • bloglovin
 • Sök


  Fyll i och tryck enter

  Bloggar

  Familj
 • Fabian & Lo
 • Rebecca
 • Rickard
 • Vänner
 • Karin
 • Marie
 • Johanna
 • Fia